Hoe ziet een behandeling er uit?

De eerste behandeling is vaak geen behandeling, maar een onderzoek. Ook al heeft de dierenarts al een diagnose gesteld, dan nog wordt het dier door de dierenfysiotherapeut onderzocht. Dit geeft de dierenfysiotherapeut een beeld over de pijn die het dier heeft, de beweeglijkheid in de gewrichten en er kan gekeken worden naar eventuele andere symptomen. Afhankelijk van de diagnose en de gegevens uit het onderzoek, wordt het behandelplan gemaakt. Er bestaan verschillende behandeltechnieken waarover een dierenfysiotherapeut beschikt. Zo kan men gebruik maken van:

  • Bewegingstherapie
    Bijvoorbeeld het uitlokken van bepaalde bewegingen of het trainen van bepaalde spiergroepen.
  • Massage
    Geeft een verbeterde doorbloeding van het behandelde gebied en geeft vaak (algehele) ontspanning.
  • Fysische techniek in engere zin
    Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende apparatuur zoals Ultrageluid en Elektrotherapie, maar ook warmte en koude applicatie vallen hier onder.

In één behandeling kan gebruik gemaakt worden van verschillende behandeltechnieken. Zo wordt bijvoorbeeld het dier bijvoorbeeld eerst tot (relatieve) ontspanning gebracht met behulp van massage, waarna verder wordt gegaan met bewegingstherapie. Voor de behandeling is het erg belangrijk dat het dier zo ontspannen mogelijk is. Daarom worden de meeste dieren aan huis behandeld. Soms is het nodig dat een dier dagelijks een behandeling krijgt. Om de kosten niet de pan uit te laten rijzen is het soms mogelijk om de eigenaar bepaalde handelingen zelf uit te laten voeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn massage, koude- of warmte therapie en soms ook bewegingstherapie (denk hierbij aan het trainen van je hond aan de fiets of het longeren van je paard).

Afhankelijk van de diagnose moet er na 4 tot 6 behandelingen enig resultaat zichtbaar zijn. Soms vindt de dierenfysiotherapeut het nodig om na een aantal behandelsessies een controle- afspraak te maken. Zo kan hij of zij zien of alles goed gaat en de behandeling definitief afgesloten kan worden. De kosten van een behandeling liggen niet vast. Dit is mede afhankelijk van de duur van de behandeling en van (eventuele) reiskosten. Informeer naar de prijzen voordat je een afspraak maakt.