Veel voorkomende kreupelheden bij het paard

Er zijn drie soorten kreupelheden:

 • Belastingskreupelheid
  De belasting van het been is pijnlijk. Het zal dus 'vallen' op het NIET aangedane been. Waarschijnlijk zal de pijn voort komen uit de gewrichten of benige structuur (botten).
 • Bewegingskreupelheid
  De beweging van het been is pijnlijk. Het dier zal het been minder ver naar voren en/of naar achteren bewegen. Waarschijnlijk zal de pijn voort komen uit de spieren of andere weke delen.
 • Combinatie van belastingskreupelheid en bewegingskreupelheid
  Zowel de beweging als de belasting van het been is pijnlijk.

Het komt ook wel eens voor dat een dier kreupel loopt, maar geen pijn in zijn been heeft, maar dat de pijn uit de rug komt. Dit zie je bijvoorbeeld bij paarden met het bovenlijnsyndroom .(Dit wil niet zeggen dat een bovenlijnsyndroom altijd kreupel zal lopen!) Voor meer informatie over bovenlijnsyndroom verwijs ik je naar het kopje rugproblemen.

Een paard kan om verschillende redenen kreupel raken. Dit kan bijvoorbeeld komen door een trauma, een ongeluk(je), door ouderdom of door te lang een verkeerde houding te hebben aangenomen. Als je merkt dat je paard kreupel is, ga dan eerst eens na wat hiervan de reden zou kunnen zijn. Heeft het paard zich verstapt? Is het uitgegleden in de wei? Heeft het een trap van een ander paard gehad of is de kreupelheid langzaam maar zeker ontstaan? Als je paard kreupel is neem dan de volgende stappen;

 1. Hoe ernstig is de kreupelheid? Staat/loopt het paard op drie benen? Bel direct de dierenarts!
 2. Is er zwelling aanwezig? Zo ja, hoe ernstig is de zwelling? Is er een lichte verdikking of kun je door de zwelling de gewrichten niet meer van elkaar onderscheiden? In het laatste geval de dierenarts bellen.
 3. Voelt het been ergens warm aan? Zo ja, probeer het dan te koelen met bijvoorbeeld koud water of een koud compres. (Gebruik nooit ijs, dit kan blaren veroorzaken!)
 4. Zet een kreupel paard nooit los en ga er niet op rijden! Dat kan de kreupelheid verergeren!

Arthrose

Kogel
Een zeer lichte vorm van arthrose in het kogelgewricht.

Arthrose wordt ook wel slijtage van de gewrichten genoemd. Het is een progressieve aandoening, wat wil zeggen dat de schade die eenmaal is ontstaan niet meer verdwijnt en dat het langzaam maar zeker erger wordt. Elk uiteinde van een bot, wat samen met een ander uiteinde van een ander bot een gewricht vormt, is bedekt met kraakbeen. Kraakbeen zorgt voor onder andere de schokdemping in de gewrichten. Bij arthrose wordt dat laagje kraakbeen aangetast, waardoor het bot ook niet meer mooi egaal is maar juist rafelig wordt.
De meest voorkomende oorzaak van arthrose is ouderdom. Maar ook een veranderde stand van een gewricht of een trauma kunnen oorzaken zijn. De klachten die het meest voorkomen bij een hond met arthrose zijn als volgt: Beperkte beweeglijkheid, pijn, kreupelheid, zwelling, warmte en 'startstijfheid'.

Een echte behandeling voor arthrose bestaat helaas nog niet. Wel kan men de symptomen goed bestrijden met bijvoorbeeld pijnstillers, maar ook fysiotherapie kan verlichting geven.

Osteochondrose Dissecans (OCD)

Osteochondrosis is een ontwikkelingsstoornis bij de groei van het kraakbeen. Het gewrichtskraakbeen wordt dikker, waarbij vervolgens het onderste laagje van het kraakbeen afsterft. Hierdoor gaat het kraakbeen los zitten en krijg je soms losse stukjes kraakbeen die in een gewricht rond zweven. Je spreekt van een OCD op het moment dat er daadwerkelijk een stukje kraakbeen los in het gewricht zit. Een los stukje kraakbeen kan operatief verwijderd worden.

Peesblessure

Een peesblessure is een scheurtje in het peesweefsel. Bij paarden komen de meeste peesblessures aan de voorbenen voor en met name de buigpezen. Dit kan ontstaan door overbelasting of door een trauma. Een peesblessure is een zeer zware blessure; peesweefsel is namelijk erg slecht doorbloed en heeft daardoor een zeer traag herstelproces. De prognose is afhankelijk van de plaats van de blessure en welke pees aangedaan is. Acute rust is noodzakelijk in combinatie met flink koelen. Men moet rekening houden met een langdurige revalidatie (een half jaar tot een jaar!) en de kans op een recidief is aanwezig.

Hoefzweer

Een ontsteking in de hoefwand. Bij een ontsteking ontstaat altijd zwelling, deze zwelling drukt op de hoornwand wat erg pijnlijk kan zijn. De zwelling is te verwijderen door een opening in de hoornwand te maken op de plaats van de ontsteking, op deze manier kan het vocht uit de hoef lopen. De pijn is dan vrijwel meteen verdwenen.