Rugproblemen bij de hond

Hernia Nucleus Pulposis (HNP)

Een hernia is het naar buiten treden van de tussenwervelschijf tussen de wervels uit. Dit kan op verschillende manieren; We spreken van een 'prolaps' als de tussenwervelschijf 'in zijn geheel' uitstulpt. De tussenwervelschijf is dus nog intact. We spreken van een protrusie als alleen de inhoud van de tussenwervelschijf door de buitenkant van de tussenwervelschijf heen dringt. We spreken van een extrusie als de inhoud van de tussenwervelschijf door de buitenkant heen 'explodeert'. Doordat de uitstulping op de zenuwen gaat drukken, krijgt de hond pijn. In ernstige gevallen is er ook een verlamming en/of incontinentie waar te nemen. Een hernia kan ontstaan door een trauma, maar bij de meeste honden heeft het met aanleg te maken. Bij bepaalde rassen, zoals o.a. de beagle, teckel, cocker spaniel, welsh corgie, pekinees en de rottweiler, komt een hernia vaak voor. De behandeling kan variëren van pijnstilling met fysiotherapie tot euthanasie. Tegenwoordig kan in sommige gevallen de hernia ook chirurgisch verholpen worden. De beste behandelmethode heeft met name te maken met de locatie van de hernia, de ernst, de leeftijd van de hond etc. In overleg met uw dierenarts kunt u het beste behandelplan opstellen.

Cervicale spondylomyelopathie (Wobbler syndroom)

Het Wobbler syndroom is een instabiliteit van de lage halswervels. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een erfelijke factor (Dobermann Pinscher) en bij honden die erg snel groeien (Denk hierbij aan de grote honden rassen zoals de Duitse Dog). De betreffende wervels hebben een abnormale groei waardoor er vormveranderingen ontstaan. Deze vormveranderingen zorgen voor de instabiliteit en vernauwingen in het wervelkanaal, waardoor het ruggenmerg in de verdrukking raakt. De hond vertoont een gestoord looppatroon, struikelt en glijdt regelmatig uit, de nek kan pijnlijk zijn en in ernstige gevallen ontstaan er zelfs verlammingen. Chirurgisch ingrijpen is mogelijk, maar de resultaten zijn op langere termijn niet hoopgevend.

Spondylose

Spondylose is een vorm van arthrose in de (met name de lage) wervelkolom. Door de arthrose ontstaat er botvorming rondom de wervels, die vervolgens voor pijn zorgen en de zenuwen in verdrukking kunnen brengen, waardoor het mogelijk is dat er verlammingsverschijnselen optreden. Ook deze ziekte is erfelijk bepaald en komt met name voor bij de Boxer en de Rottweiler. Behandeling gaat op basis van röntgenologisch onderzoek.